Matcha ijs

I scream Ice cream! Met de warme dagen op komst is een beetje verkoeling natuurlijk hartstikke lekker. Daarom zijn wij aan de slag gegaan met een recept voor matcha ijs. Heel simpel en leuk want je kan er je eigen draai aan geven. Van schepijs tot ijslollies, het kan allemaal.


Wat is matcha thee?

Matcha is een Japanse thee in poedervorm. Deze thee ken je misschien van de Japanse theeceremonie, waar hij veel wordt gedronken. De theestruiken worden vier weken voor de oogst overschaduwd. Hierdoor maakt de theeplant extra chlorofyl aan wat zorgt voor de felgroene kleur van de blaadjes. De blaadjes worden vervolgens ontdaan van de nerven en steeltjes zodat alleen het bladgroen overblijft. Het bladgroen wordt  vervolgens vermalen tot poeder. De thee wordt vaak als grassig omschreven met een Umami smaak. Umami is het Japanse woord voor heerlijkheid of hartig en is één van de vijf basissmaken. De smaak kan in het begin even wennen zijn omdat een beetje bitter kan proeven maar is na een paar keer zeer te waarderen.


Ingrediënten voor 6 ijsjes

1 eierdooier
3 eetlepels suiker
1 eetlepel matcha
75 milliliter melk
125 milliliter room

matchaijs1

Klop de slagroom met twee eetlepels suiker lobbig in een schaaltje en laat het even rusten. Zeef de matcha en doe het samen met de melk in een steelpan. Zet het vuur aan en meng het geheel  met een garde tot alle klontjes zijn verdwenen. Zet dan het vuur uit. Klop vervolgens de eierdooier los in een schaaltje en meng het met één eetlepel suiker. Voeg nu beetje voor beetje de warme melk aan het eidooiermengsel toe. Blijf goed roeren totdat je een streep in het mengsel kunt trekken die niet doorloopt. Als het mengsel een goede dikte heeft moet het terug gekoeld worden. Laat het mengsel rusten tot het niet meer warm is en spatel vervolgens de lobbige slagroom erdoor. Giet het mengsel in de ijsvorm en zet het in de vriezer. Na een paar uur kun je genieten van heerlijk matcha ijs!

matchaijs2

 

Vond je dit een leuk recept? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring! Houd voor meer recepten onze blog in de gaten of volg ons op Instagram @yourteaparty.  Inspiratie van dit recept: www.Aziatische-ingrediënten.nl.

2 thoughts on “Matcha ijs

  1. Wat leuk dat ik jullie blog gevonden heb! Ga ik zeker in de gaten houden. Ik ben ook zot van koken met thee.. Ik kan alleen niet koken 🙂

    1. Gaaf dat je onze blog hebt gevonden! Wij vinden het ook heel leuk (en lekker) om te experimenteren met thee 🙂 Groetjes Charlotte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *