Citroen-cheesecake met Earl Grey chocoladebodem

In het Simon Lévelt magazine kwamen wij het recept van Jerry van Dalen tegen voor een citroen-cheesecake taart met Earl White chocoladebodem. De combinatie citroen en chocolade klonk ons goed in de oren, maar wat ons ook nieuwsgierig maakte was de thee die wordt gebruikt in de taartbodem. In het recept wordt een Earl White thee gebruikt en omdat wij nog een mooie Earl Grey hadden staan zijn wij hier mee gaan experimenteren. Zal dit net zo’n succes worden als de Earl White variant?

Wat is Earl Grey thee?

Earl Grey is een mengeling (melange) van zwarte thee uit Darjeeling, Assam, Ceylon en Keenum, gearomatiseerd met bergamotolie (citrusvrucht). De thee heeft een donkerrode kleur en heeft een lichtzoete smaak met een bittertje. Deze thee heeft meerdere varianten zoals de Lady Earl Grey en de Earl Green.

Ingrediënten

ingredienten-earl-grey-citroen-cheesecake-taart

250 gram speculaas
50 gram biscuit
70 gram boter
300 gram pure chocolade
30 gram Earl Grey thee
300 gram kwark
250 milliliter slagroom
4 eetlepels citroensap of 3 citroenen
60 gram suiker
10 gram vanillesuiker
8 blaadjes gelatine

Dodem
Begin met de biscuits en het speculaas en maal deze fijn tot kleine kruimels. Hiervoor kun je het beste een keukenmachine gebruiken. Verwarm daarna een pan op het vuur met de boter en de chocolade. Zet als het mengsel gesmolten is het vuur uit en voeg de Earl Grey thee toe. Als de thee grote blaadjes bevat kun je deze altijd even door een zeef drukken met een lepel om ze te malen.

earl-grey-chocoladebodem

Laat het mengsel 10 minuutjes afkoelen en meng vervolgens de koekkruimels er door. Gebruik een taartvorm van 24 cm en bedek de bodem met bakpapier. Smeer tot slot het mengsel over de bodem en zet de taart een halfuur in de koelkast.

chocolade-earl-grey-taartbodem

Kwark
Begin met de kwark in een mengkom te doen en voeg hier naar smaak 50 tot 100 gram suiker aan toe. Als je de taart wat zuurder wilt kun je minder suiker gebruiken, wil je hem iets zoeter voeg dan meer suiker toe. Doe hierbij ook gelijk de vanillesuiker in de kom. Klop in en andere mengkom de slagroom stijf met een staafmixer. Zet de kommen apart en doe 4 eetlepels citroensap met 6 eetlepels water in een pannetje. Pak 8 blaadjes gelatine en leg deze één voor één in een bakje water. Laat ze 5 minuten weken. Knijp de blaadjes vervolgens uit en leg ze in het pannetje met citroensap en water. Zet het vuur onder de pan aan en roer voorzichtig tot de gelatine is opgelost. Laat het mengsel vervolgens 5 tot 10 minuutjes afkoelen en schep daarna de kwark beetje voor beetje door het mengsel heen. Voeg daarna de slagroom aan het mengsel toe. Zorg dat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Schep tot slot het mengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig. Zet de taart ongeveer 2 uur in de koelkast (tot de kwark is opgestijfd).

citroen-cheesecake-kwarklaag

Wat vonden wij er van?

Een hele lekkere taart die makkelijk en snel te maken is. Helaas was de chocoladebodem wat te dik waardoor de taart moeilijk te snijden was dus dat is een verbeterpuntje. Je proefde de thee mild terug in de bodem maar de chocolade was eigenlijk te overheersend voor deze variant. Voordat je een taart met chocoladebodem maakt kun je daarom altijd vooraf testen welke thee goed matcht met chocolade om zo tot een mooie variatie te komen. Omdat het een erg makkelijke taart is kun je hier veel mee experimenteren en dat maakt het tot een zeer geslaagd recept.

citroen-cheesecake-chocolade-earlgrey-taart

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *