Cupcakes met Matcha frosting

Cupcakes zijn makkelijk en leuk om te maken en er zijn ontzettend veel variaties mogelijk. Een variant die ons opviel was de cupcake met Matcha frosting. De groene Matcha frosting zorgt voor een leuk effect op zowel gewone als chocolade cupcakes en is een echte eyecatcher. Daarnaast is het ook nog mogelijk om de Matcha in het beslag te verwerken. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel Matcha je in je cupcakes wilt. Wij vroegen ons vooral af hoe dit geheel zou smaken, want past de hartige Umami smaak van Matcha goed bij de zoete smaak van cupcakes?  Wij probeerden het uit.


Wat is Matcha thee?

Matcha is een Japanse thee in poedervorm. Deze thee ken je misschien van de Japanse theeceremonie, waar hij veel wordt gedronken. De theestruiken worden vier weken voor de oogst overschaduwd. Hierdoor maakt de theeplant extra chlorofyl aan wat zorgt voor de felgroene kleur van de blaadjes. De blaadjes worden vervolgens ontdaan van de nerven en steeltjes zodat alleen het bladgroen overblijft. Het bladgroen wordt  vervolgens vermalen tot poeder. De thee wordt vaak als grassig omschreven met een Umami smaak. Umami is het Japanse woord voor heerlijkheid of hartig en is één van de vijf basissmaken. De smaak kan in het begin even wennen zijn omdat een beetje bitter kan proeven maar is na een paar keer zeer te waarderen.


Voor de cupcakes hebben we de Cupcakes basismix gebruikt van Dr. Oetker. Hiermee kun je ongeveer 12 cupcakes maken. Wat je zelf nog moet toevoegen aan de mix is 100 gram boter, 2 eieren, 100 ml melk en de vormpjes. Op de verpakking staat in 3 punten de bereidingswijze uitgelegd, van de voorbereiding tot aan het bakken. Zo kun je heel gemakkelijk alle stappen doorlopen.

matchacupcakesingredienten

Begin met het voorverwarmen van de oven voor circa 5 tot 10 minuten. De richtlijnen voor de baktemperatuur zijn:

Elektrische oven 175 graden Celsius
Heteluchtoven 170 graden Celsius
Gasoven stand 2-3

Vervolgens kun je het beslag maken. Wij hebben eerst de boter gesmolten in een pannetje zodat deze goed vloeibaar werd en makkelijk opgenomen kan worden in de mix. Daarna kan de cupcakemix in een beslagkom gedaan worden waarna de eieren, melk en boter toegevoegd worden. Gebruik een mixer en zet deze op de laagste stand tot alles goed geroerd is. Klop het daarna op de hoogste stand 1 minuut tot er een glad beslag ontstaat. Wanneer je klaar bent kun je met een lepel de cupcakevormpjes vullen met het beslag.

cupcakebeslagmix

Plaats de cupcakes in de voorverwarmde oven en bak ze gaar in circa 22 minuten. Ze zijn goed als ze er goudbruin uitzien. Bij ons duurde het daarom ook iets langer, namelijk 30 minuten. Dit kun je op gevoel doen. Laat ze tot slot een paar minuten afkoelen en dan zijn ze zijn helemaal klaar voor de versiering.

cupcakesnabakken

Voor de frosting hebben we 55 gram boter, 1 eetlepel roomkaas, een halve eetlepel Matcha en 125 gram poedersuiker gebruikt. Hier kun je 3 á 4 cupcakes mee versieren. Ook bij de frosting hebben we de boter al wat laten smelten zodat het makkelijk gemixt kan worden met de overige ingrediënten. Blijf alles goed mixen met een mixer tot er geen klontjes meer inzitten. Doe de frosting daarna in een spuitbus en maak een draaiende beweging om mooie laagjes op de cupcakes te creëren. De frosting zal daarna harder worden en goed blijven zitten.

matchacupcakes
Wat vonden wij zelf van deze creatie? Allereerst is het erg leuk om te doen en valt het qua moeilijkheid erg mee. Ook is het een recept dat je snel kunt maken, het duurt ongeveer een uur tot alles klaar is. De smaak van zowel de cupcake als de frosting is zoet. Met deze verhouding van ingrediënten proef je de Matcha er eigenlijk niet echt in terug. De Matcha zal misschien iets meer hebben gediend voor de kleur dan voor de smaak, maar het is zeker een leuke manier om Matcha te introduceren bij mensen die dit nog niet echt kennen. Wanneer je de Matcha meer terug wilt laten komen qua smaak kun je de verhoudingen iets aanpassen. Ook dit kun je natuurlijk op gevoel doen, het is maar net wat je zelf het lekkerst vindt!

Vond je dit een leuk recept? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring! Houd voor meer recepten onze blog in de gaten of volg ons op Instagram @yourteaparty.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *