Earl Grey Crème Brûlee

Een lekker dessert kan natuurlijk niet ontbreken tijdens de Feestdagen, en wat is er nu leuker voor een echte theeliefhebber dan een toetje met thee? Speciaal voor deze Kerst hebben we Crème Brûlee met thee gemaakt. We hebben gekozen voor Earl Grey thee, maar ook Chai thee smaakt erg goed met Crème Brulée. Hoe je dit feestelijke toetje maakt lees je in dit artikel!


Wat is Earl Grey thee?

Earl Grey is een mengeling (melange) van zwarte thee uit Darjeeling, Assam, Ceylon en Keenum, gearomatiseerd met bergamotolie (citrusvrucht). De thee heeft een donkerrode kleur en heeft een lichtzoete smaak met een bittertje. Deze thee heeft meerdere varianten zoals de Lady Earl Grey en de Earl Green.


Ingrediënten voor 4 porties crème brûlée:

          240 ml crème fraîche
          1 theelepel vanillesuiker
          8 gram Earl Grey thee
          5 eigelen
          150 kristalsuiker + extra kristalsuiker voor de topping

Verder heb je nodig:

          Vier schaaltjes
          Optioneel: gasbrander

eargreycremebruleeingredienten

De bereiding:

Zet een pannetje op een laag vuurtje en voeg de crème fraîche, vanillesuiker en Earl Grey thee toe. Laat het pannetje zo’n 10 minuten op het vuur staan zodat de ingrediënten goed mengen. Roer regelmatig, zodat de inhoud niet gaat koken.

earlgreycremebruleemengsel

Voeg de eigelen en de suiker samen in een kom en mix het geheel met een mixer totdat het mengsel dikker en lichter van kleur wordt. Daarna kan het warme mengsel van crème fraîche, vanillesuiker en thee aan de kom toe worden gevoegd. Mix dan de twee mengsels in de kom totdat het één geheel is. Verdeel het mengsel over vier schaaltjes.

earlgreycremebruleemengsel2

Verwarm de oven voor op 165 °C. Zet de schaaltjes daarna in de oven en bak de crème brûlée in 30 minuten gaar. Laat de schaaltjes afkoelen tot kamertemperatuur en bedek ze dan met plasticfolie. Zet ze voor 2 tot 3 uur in de koelkast.

Optioneel: Bestrooi bij het serveren de crème brûlée met rietsuiker en gebruik de gasbrander om de suiker te karamelliseren. (Omdat wij geen gasbrander hebben, hebben we alleen wat rietsuiker op de crème brûlée gestrooid zonder het te karamelliseren. Ook erg lekker!). Serveer de crème brûlée op een leuk bordje of met een leuke feestprikker en het diner is helemaal af. Eet smakelijk!

earlgreycremebrulee2

Vond je dit een leuk recept? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring! Houd voor meer recepten onze blog in de gaten of volg ons op Instagram @yourteaparty.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *